søndag 6. februar 2011

Storskaret, Allmannsberget, Oppdal

I tråd med Sætras oppfordring om at turplanlegging kun skal inneholde avreise tidspunkt ble det bestemt at Tommy, Sigurd og Sætra skulle kjøre klokken 07.30 den 3 februar, destinasjon uvisst.
Tommy gjør fjellet penere

Jeg hadde lagt en slu plan om å overtale gutta til å bli med å titte på storskaret på allmannsberget, men Sætra kom meg i forkjøpet og ymtet frempå om sikker beta ang gode forhold i storskaret. 2 timer etterpå var fellene på og jeg og Sætra hang annpustene etter vår danske kjekkas med guidebuksene. Det gikk med rundt en time før vi var ved utgangen av renna og byttet ski for stegjern.

Føre-betaen viste seg å være utdatert og gårsdagens mildvær hadde i kombinasjon med dagens minusgrader gjort snøen om til panser-skare. Den evig positive dansken slår fast at skredfaren er minimal, og setter fart opp renna i fin ueli steck stil. 

På vei opp

Storskaret viser seg å være en god del lengre enn den nordre renna (~600 høydemeter i selve renna), men stegjerna sitter godt i panser-skaren og vi topper ut i kuling og fin utsikt over Oppdal. Kjører en kort teknisk på toppen før det bærer nedover igjen.

Panserskaren ligger stram over toppartiet, og der og da er jeg ganske glad for at alle "Oppdal-skrønene" om 50 grader i toppen er relativt sterkt overdrevet. Renna er vedvarene 40 i topppartiet, muligens noe mer enkelte steder, men til gjengjeld veldig smal (ned mot 2.5 meter tidvis) og endel steinete. Det er med andre ord ingen grunn til å falle selv om eksponeringen er moderat.




Halveis nede åpner  renna seg og det blir mulig å slippe på litt mer. Snøen er fortsatt ikke noe å skrive hjem om og der hvor det er snø, ligger den pakket i små hauger.

I utløpssonen av renna får vi plutselig fin snø og får et par sprut-svinger før det er tilbake på gjennomslagsføre gjennom skogen. 

Storskaret er en fin renne med vedvarene 40 grader helning, trange passasjer og åpne felter som slynger seg ca 600 høydemeter ned fra toppen av allmannsberget. Renna er ikke synlig fra selve sentrum, men sees godt hvis man kjører litt utover retning drivdalen.

Sjekk ut filmen fra turen:


1 kommentar: