onsdag 23. februar 2011

Solen skinner på Nordenskioldfjellet

I god UNIS stil kom ikke mandagens forelser med flyet før klokken 14 og det var dermed duket for formidagstur. Under frokost/turmøtet ble det ble det bestemt at turen skulle gå til Nordenskioldfjellet på 1049 meter. Dette er den høyeste toppen i umiddelbar nærhet til Longyearbyen, og man kan gå fra døra utenfor brakka i nybyen.

Tommy er fornøyd med å ha vunnet dagens
BMI-lotto. Og fordi forelesning er byttet ut
til fordel for tur.
Etter å forjeves ha prøvd å lure steintor med på tur, dro Blaker, Tysker'n, TG strammeste bukse og undertegnede av gårde i grålysningen. dvs i 9 tiden. Ingen svalbardtur uten børse og som vanlig ble det avgjort hvem som bærer rifla på den mest retferdige måten; nemlig BMI-lotto. I fravær av SteinTor var TG's flotteste danske en solklar favoritt, og stakk pinlig lett av med seieren. For å bøte på nederlaget ribbet Blaker reservelageret med rosiner og bixit og sikret seg dermed trøstepremien; Signalpistol.

På vei opp mot ryggen. Foto: Ø. Blaker


Tysker'n viste vei opp mot Longyearbreen og dro opp tverrdalen mot platåfjellet. Rundt her et sted mista vi tyskern, og vi fulgte ryggen på oversiden av longyearbreen. Solen lå å lunka rett under horisonten og badet hele longyearbreen i blodrød morgensol.

Ryggen følger hele longyearbreen og stiger vel i underkant av 500 høydemeter opp mot Nordenskioldfjellet og bød på fin, lett felle-labbing.

Blaker og Tommy på vei over ryggen mot toppen.

Vel ut på flata før siste kneika finner plutselig TG's skarpeste øyne tysker'n. Han har gått den mye kjappere veien neddi dalen og nå sitter'n å drikker te og venter på oss før siste bratta. Han er forbanna fordi vi er treige, Tommy er sulten og jeg er happy for at vi ikke mista tysker'n. Blaker dekker over dårlig steming med chai og reste-bixit.


Opp mot Nordenskioldfjellet. Hiorthfjellet i
bakgrunn. Foto: Tommy H.S.


Siste biten opp til toppen er unnagjort på no-time og mens vi labber oppover kommer plutselig sysselmannen svevende. Utsikten over platåfjellet, adventsdalen og fjorden er upåklagelig og Tommy og jeg er enig om at topptur er bedre enn forelesning.

Sola viser seg for første gang på 5mnd.
Vi topper ut 11.40, og mens jeg står på toppen titter sola plutselig såvidt over kanten. Sola kommer i skaret ved longyearbreen (på ca 800m) den 16 feb, så vi hadde håpet, men ikke helt turd å tro at vi skulle få se den. Sola har nå vært under horisonten i nesten 5 mnd. Vi har kun vært her i 2 uker, men likevel utrolig flott å se sola igjen. Blaker gjør det eneste riktige å kjører uttopping-baris. God stil!

Etter å ha tatt en million bilder, skrålt og huiet over sola og solet oss i 20 min er det på tide å komme seg til lunsj og Georadar forelesning.
Fin snø i sola på vei ned. Foto: Ø. Blaker

Vi velger linje direkte ned mot Longyearbreen for å få mest helning. Facet er ca 600 høydemeter med vedvarende 25ish graders helning med åpent og fint cruise terreng. Snøen er overraskende fin, 5-10 cm styresnø med godt feste til underlaget og vi cruiser ned longyearbreen, via skutersporet opp dalen og sklir helt frem til døra ved brakka uten å gå et skritt fra toppen. En helt typisk blåmandag på Svalbard.
Se film fra turen her:




Nordenskioldfjellet, 1049m, Svalbard from Sigurd Løvfall on Vimeo.

2 kommentarer: